Точильні приладдя
Ідеальний ніж – це універсальний робочий інструмент, який може не тільки нарізати ковбасу і папір, але й рубати дрова, закручувати гвинти та виконувати багато інших корисних завдань. Однак у процесі такої експлуатації ріжуча кромка неминуче втрачає свою гостроту. На щастя, для відновлення цих властивостей здавна використовуються різноманітні пристрої для заточування ножів. У цьому розділі ми розглянемо основні види цих інструментів.
Основні види
Кожен бажаючий купити пристрій для заточування ножів повинен спочатку зрозуміти, яким воно може бути, для чого слугує та яких цілей можна досягти з його допомогою. Правильна обробка леза – це не просто кілька разів провести бруском по краю ножа і сказати "все готово". Визнані майстри можуть досягти вражаючих результатів, і навіть дешевий ніж, правильно заточений, може деякий час різати нітрохи не гірше елітних клинків. Для досягнення такого результату використовуються наступні інструменти:
-
Мусат: Це щось схоже на напилок, грубий інструмент для первинного виправлення не дуже сильно пошкодженої кромки. Може використовуватися в профілактичних цілях, але слабо ефективний при сильно затупленій або пошкодженій ріжучій кромці.
-
Механічна точилка: Ще один різновид напилка для клинків. Досить проста у використанні, але дає виключно тимчасові результати, тому використовується переважно для домашніх кухонних ножів.
-
Точильний камінь: Професійний інструмент, який може бути з різним ступенем зернистості. За допомогою декількох каменів можна надати бритвяну гостроту навіть найбільш тупому клинку. Однак він вимагає певних навичок.
-
Електрична точилка: Інструмент для автоматичного заточування, при використанні якого потрібно просто вставити лезо в спеціальний отвір і ввімкнути пристрій. Це досить дорогий інструмент, який, однак, може поступатися за ефективністю точильним каменям в умілих руках.
-
Верстат з абразивним кругом: "Попередник" електричної точилки. Це ефективний інструмент, але він знімає занадто багато металу і нагріває лезо в процесі використання.
Що включає в себе процес заточування?
Існує кілька категорій пошкоджень, які можуть виникнути на лезах у процесі експлуатації:
-
Мікроскопічний знос: Неминуча втрата найдрібніших частинок металу леза в процесі використання. Цей знос невидимий неозброєним оком, але значно впливає на ріжучі характеристики. Виправити його досить легко.
-
Макроскопічні пошкодження: Вм'ятини і подряпини, що виникають при зіткненні металу з твердим матеріалом. Ці пошкодження видимі неозброєним оком і вимагають видалення певної кількості металу з леза для вирівнювання поверхні.
-
Механічні пошкодження: Сколи, тріщини і збиті кінчики, які виникають при значному силовому впливі, наприклад, при використанні ножа не за призначенням. Такі пошкодження або взагалі не виправляються, або вимагають великих зусиль для відновлення.
Етапи заточування
Інструменти для заточування ножів використовуються в кілька етапів:
-
Відновлення кромки: Важливо при сильному зносі, оскільки необхідно створити нову гладку ріжучу поверхню.
-
Грубе заточування: Наступний етап обробки, що включає використання крупнозернистої абразивної паперу або спеціальних каменів.
-
Точне заточування: Тонка обробка з використанням дрібнозернистих твердих поверхонь, яка може повторюватися кілька разів.
-
Виправлення: Закріплення досягнутого результату.
-
Полірування: Це не обов'язково, але дзеркальна металева поверхня виглядає краще.
Придбання точильних інструментів
Незважаючи на те, що заточування ножів – це справжнє мистецтво, базові принципи може освоїти кожен бажаючий. Якщо, звісно, він придбає правильний пристрій для заточування ножів і навчиться ним правильно користуватися. І в обох цих випадках вам допоможе інтернет-магазин ARMOURIES.
У нас ви зможете придбати все, що може знадобитися для заточування лез на будь-якому рівні – як аматорському, так і професійному. Наші продавці-консультанти підкажуть вам, як можна використовувати куплений товар більш ефективно. Тож звертайтеся!